Danmower

Case:

Kogt monteringskasse gav stødet til samarbejde

Da Jan Hannestad i et tidligere job skulle teste en monteringskasse, besluttede han at koge den! Den lukkede kasse fra Bernstein blev først kogt grundigt i 20 minutter og derefter smidt i en spand med isvand!

Testen viste, at Bernsteins patenterede snap-lukning kunne holde tæt. Der kom ikke en dråbe ind i kassen på trods af det undertryk, der blev skabt af den hårdhændede behandling. Testen overbeviste også Jan Hannestad om, at skulle han nogensinde få brug for en monteringskasse, så ville Bernstein blive kontaktet først.

Men testen viste først og fremmest noget om Jan Hannestad: Når han får en idé, så bliver den også gennemført.

Nu mange år senere har Jan Hannestad fået en ny idé. Sammen med svogeren og vennen Jens Fogh har han dannet firmaet Dan-Mower, der har udviklet et bæst af en maskine, som vil kunne skåne mange rygge og revolutionere arbejdet hos vej- og parkforvaltninger i hele verden. ”Slopie”, som maskinen hedder, er i princippet ”blot” en selvkørende fjernstyret græsslåmaskine. Men når man har set den tygge sig igennem græs, buske og unge træer og klatre op ad smattede skråninger med 50 graders stigning, så bliver man klar over, at dette er noget ganske særligt.

Leverandører er samarbejdspartnere

»Ideen med maskinen er kvalitet hele vejen igennem. Hvis den skal kunne bruges i et så hårdt miljø, som det er tanken, skal alle dele være af højeste kvalitet. Derfor foregår udviklingsarbejdet i meget tæt samarbejde med de underleverandører, som har samme holdning til kvalitet og finish som vi, og som vil ”lege med” og komme med input til løsninger,« påpeger Jan Hannestad.

Bernstein har valgt at ”lege med”, og udviklingskonsulent Henrik Ovesen har flere gange været på besøg på det tidligere maskinværksted i Hammel – bl.a. for at tilpasse monteringskasserne til den snævre plads, der er i den kompakte maskine. Den tætte alliance mellem eksperter inden for alt fra larvefødder og motorer til plaststøbning og fjernstyring har givet bonus. Der er i dag fremstillet en håndfuld ”serie 1-maskiner”, og demonstrationsmodeller har behørigt imponeret i Spanien, Norge, Polen, USA og mange andre steder.

Billigere end en diskusprolaps

Alternativet til ”Slopie” er en manuel buskrydder af sværeste kaliber. En sådan er vanskelig eller umulig at betjene på stejle skråninger langs veje og jernbaner. Arbejdet er krævende og rygbelastende, og udsigten til at kunne gå mageligt og oprejst på stien ved siden af og lade den lille orange terrier kværne selv det sejeste krat, har fået mange forvaltninger af grønne arealer til at overveje den danske løsning. En kvart million kr. – inklusive trailer og værktøj – er trods alt småpenge i forhold til, hvad en medarbejders diskusprolaps koster i sygedagpenge og måske pension. Jan Hannestad og kompagnon Jens Fogh regner med, at det ikke bliver ved overvejelserne, når sneen forsvinder og ”Slopie” for alvor får lov til at vise, hvad den kan. Bernstein tror også på ideen og især på tanken om, at kvaliteten af hver enkelt del – selv en lille monteringskasse – er afgørende for produktets succes. »Det er faktisk også vores kongstanke,« siger Henrik Ovesen.